Kasvi esittelyä

Acinitum = Ukonhatut
Ukonhatut ovat monivuotisia ruohovartisia kasveja, jotka kasvavat luonnonvaraisina pohjoisin pallonpuoliskon viileähköillä alueilla. Joitakin lajeja viljellään koristekasveina. 
Ukonhatut ovat tappavan myrkyllisiä. Vaikuttava aine on akonitiinii-alkaloidi, jota on erityisesti juurakossa ja pienempiä määriä muissa kasvinosissa. Kuolemaan johtaneita tapauksia tiedetään, kun juurta on syöty 2-4 grammaa. Kasvin lehtien pitkäaikainen ihokosketus aiheuttaa myös myrkytyksen. Myrkytyksen oireina on mm. pistely suussa, ihon tunnottomuus, erityinen hikoilu, jano, kylmyyden tunne, hengenahdistus, kuulo- ja näköhäiriöt. Vaikea myrkytys johtaa kuolemaan sydämen pysähtymisen tai hengityksen lamaantumisen takia.
Ukonhatut kukkivat yleensä myöhään kesällä, tietyt lajit jopa vasta syyskuussa. Siksi ne ovat arvostettuja puutarhakasveja niiden ihmisten keskuudessa, jotka haluavat säilyttää puutarhan värit ja tuoksut pidempään myöhäiskesään ja jopa alkusyksyyn asti. Koska ukonhatuista on olemassa monenlaisia jalostettuja hybridejä.








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

4.5